O návrhoch cien bude rozhodovať valné zhromaždenie,nie predstavenstvo

09.07.2012 Bratislava

Bratislava 9. júla (TASR) - O cenových návrhoch bude po novom opäť rozhodovať valné zhromaždenie spoločností, a nie ich predstavenstvo. Cieľom je zrovnoprávniť akcionárov v podnikoch s majetkovou účasťou štátu. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka a zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Dôvodom zmeny je najmä dlhodobá kritika Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) zo strany súčasnej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Myslím si, že ak je štát väčšinový akcionár, tak má čo do toho hovoriť. Prečo by mali Nemci a Francúzi rozhodovať o tom, či nejaká cena plynu na Slovensku by sa mala zvyšovať?" pýtal sa premiér s tým, že iniciovanou zmenou sa dá garantovať stabilita cien energií v SR.

Tento názor však dlhodobo kritizuje exminister hospodárstva a opozičný politik Juraj Miškov (SaS). Podľa neho dôjde práve k diskriminácii firiem s účasťou štátu. "Je to v rozpore s právom Európskej únie, v rozpore s Ústavou SR, vysiela to veľmi zlý signál investorom a výrazne zhoršuje podnikateľské prostredie," argumentoval.

Zmena je podľa neho zlá a diskriminačná, pretože má zabrániť spoločnostiam žiadať regulačný úrad o schválenie zvýšenia cien plynu či elektriny. Takúto zábranu však nebudú mať firmy bez účasti štátu. Ako ďalej upozorňuje, hodnotenie oprávnenosti úprav cien energií má zabezpečovať a vykonávať len nezávislý Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), a nie valné zhromaždenia spoločností.
 

Vyberte región